Valikko Etsi
Kulttuuri ja vapaa-aika / Kulttuuripalvelut / Kulttuuritekoja-kampanja

 

Kulttuuritekoja-kampanjalla kohti Karkkilan kulttuuriohjelmaa


Karkkilan kaupunki on käynnistänyt kulttuuriohjelman laatimisen Kulttuuritekoja-kampanjalla keväällä 2024. Kulttuuritekoja on sarja luovia tapahtumia ja tempauksia, joissa kaupunkilaiset saavat kertoa mielipiteensä ja samalla vaikuttaa kulttuuriohjelman sisältöihin.

Kampanjan voi bongata kaupunkikuvasta vuosina 2024 ja 2025. Tapahtumat ja tempaukset toteutetaan yhteistyössä karkkilalaisten toimijoiden kanssa, niin tutuissa kuin yllättävissäkin ympäristöissä. Kampanjan edetessä etsimme yhteistyökumppaneita ideoimaan kanssamme matalan kynnyksen toiminnallisia tapahtumia, joissa osallistuja saa sekä vaikuttaa että käyttää luovuuttaan. 

Haluaisitko sinä, yhdistyksesi tai yrityksesi olla mukana selvittämässä, mitä kulttuuri ja taide karkkilalaisille tarkoittavat ja mistä asioista Karkkilan kulttuuri-identiteetti muodostuu? Ota yhteyttä: kulttuurisihteeri Mari Rautiainen, mari.rautiainen@karkkila.fi, 044 4675 452. 

Kulttuuriohjelman tarkoitus on määritellä kaupungin kulttuuritoiminnan lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteet, toimenpiteet ja linjaukset. Ohjelman tavoitteena on luoda entistä parempia mahdollisuuksia kulttuurin kokemiseen ja tekemiseen Karkkilassa. Kulttuuritekojen avulla tutkimme, mitä kulttuuriohjelma ei saa unohtaa ja mitä uutta Karkkilaan tarvitaan.

Lataa kampanjan logot käyttöösi seuraavista linkeistä:
Kulttuuritekoja-logo (pdf) (jpg) (harmaasävy)
Kulttuuritekoja-logo vaaka (pdf) (jpg) (harmaasävy)
 

Kulttuuritekoja-kampanjan vaiheita:

Kulttuuri kylässä -tapahtumassa Konepajahallissa 11.4.2024 kysyimme, mikä on rakkainta Karkkilassa. Yhteistyökumppanina kampanjapisteellä oli Karkkilan kuvataidekoulu. Vastauksissa korostui niin luonto kuin rakennettu ympäristökin, mutta myös ihmiset ja yhteisöllisyys. 


Kulttuuritekoja-kampanja vieraili Karkkilan terveysasemalla ja vuodeosastolla 24.4.2024 Tapiola Sinfoniettan sairaalamuusikkojen konsertin yhteydessä. Konsertin jälkeen kysyimme, tarvitaanko taidetta arkiympäristöissä. 85 prosenttia vastaajista koki, että taidetta tarvitaan paljon.


Pride-piknikillä 8.6.2024 selvitimme yhteistyössä Karkkilan Pride-viikon järjestäjien kanssa, miten unelmien Karkkila huomioisi vähemmistöjä. Julkiseen keskusteluun ja asenteisiin toivottiin enemmän keskustelua moninaisuudesta ja erilaisuuden ymmärtämisestä. Julkisiin tiloihin toivottiin myös mm. sukupuolineutraaleita wc- ja pukeutumistiloja, pride-liputusta ja monikulttuurisia tapahtumia.  


Karkkilan Rautapäivien toritapahtumassa 14.6.2024 kampanjapiste toteutettiin yhteistyössä Karkkilan luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa. Pisteellä sai rakentaa kesäkarkkilalainen-installaatiota ja jutella matkailijoiden ja kesäasukkaiden näkökulmasta tärkeistä kulttuurisisällöistä. Matkailijoiden toiveissa korostuivat erilaiset tapahtumat ja niistä viestiminen. Karkkilassa arvostettiin erityisesti luontoa, kulttuuritarjonnan monipuolisuutta, ruukkialuetta ja aktiivisuutta. 


Unelmien museoaluetta sai rakentaa karkista ja kierrätysmateriaalista Hyrian opiskelijoiden näyttötutkintosuorituksena toteutetussa pienoismallityöpajassa 15.6.2024. Alueelle rakentui mm. selkeitä kulkureittejä, omatoimisia ruokailu- ja nuotiopaikkoja, eläimiä, kunnossa pidettyjä rakennuksia ja ohjattuja, opastettuja toimintoja. Unelmien museoalueella olisi toimintaa etenkin lapsille ja lapsiperheille.


 

Kulttuurin saatavuutta keskustaajaman ulkopuolella tutkittiin yhteistyössä kiertueteatteri Teatteri Perän kanssa. Koko perheen näytelmä Liisan seikkailut Ihmemaassa nähtiin 17.8.2024 Siikalan kylässä. Näytöksen yhteydessä yleisöllä oli mahdollisuus pohtia kyliin viedyn kulttuurin merkitystä. Vastausten perusteella kulttuurilla tunnistettiin olevan kyliä elävöittävä vaikutus. Tapahtumien todettiin tarjoavan mahdollisuuksia tutustua uusiin ympäristöihin. Lisäksikulttuuritarjonnan saatavuuden turvaaminen syrjäseuduilla koettiin tärkeäksi.


Keskustan merkitystä lapsille tutkittiin torilla 30.8.2024. Kaupungin omin voimin toteutetulla toiminnallisella seikkailuradalla lapset pääsivät pohtimaan keskustan rakennuksia, palveluita ja kulkureittejä. Lopuksi nimettiin lempipaikka Karkkilassa. Lasten ylivoimainen suosikki oli oma koti. 


Aino&Miihkali-klubilla 1.9.2024 käytiin yleisökeskustelua pienten, suurten ja genrerajat ylittävien tapahtumien tarpeesta Karkkilassa. Kommenteista nousi esiin mielenkiintoa yllättäviä ja tarvittaessa pieniäkin tapahtumia kohtaan, joiden kautta voi löytää uusia kokemuksia. Tärkeäksi koettiin tapahtumiin osallistumisen matala kynnys (esimerkiksi tapahtumapaikka, pääsylipun hinta), sekä pitkäjänteinen työ toimintatapojen juurruttamiseksi.

Tanssiopisto Vinha kysyi Karkkilasalissa 26.10.2024 järjestetyn Ninni Tuovilan ja Vilja Mihalovksyn Neljä laulua naisisista -tanssiteoksen yhteydessä yleisön ajatuksia tanssin katsomisesta Karkkilassa. Kysely suunnattiin lisäksi tanssiopiston oppilaille huoltajineen. 22 vastaajan vastauksista nousi esiin, että Karkkilassa toivotaan ammattilaisten toteuttamia tanssiesityksiä erilaisissa sijainneissa. Myös lasten ja nuorten esitykset sekä harrastajien esiintymismahdollisuudet tapahtumien yhteydessä koetaan tärkeinä. Tanssin harrastamisen kentälle toivottiin laajempaa lajivalikoimaa ja matalan kynnyksen kokeilutunteja tai tempauksia. 


Kuva: Juho Liukkonen / MSFF

Sivua päivitetty 13.1.2025 / mr

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi